perkusjon

Ordet perkusjon refererer seg til alle instrumenter som man kan spille på ved å «slå» på overflaten. Vanligvis har de ikke strenger men heller skinn eller en annen type overflate som er egnet til å spilles med hender eller en form for trommestikke. Mange gode perkusjonister bruker også blikkbokser, esker, tre eller plastikkgjenstander eller til og med kjøkkenutstyr som tallerkner, glass, skjeer, kjeler eller annet i sitt arbeid. Av de best kjente instrumentene kan vi nevne Congas (tumbadora), tamburin (pandeiro), chucalho eller caxixi, triangel og matraca. Berimbauen er et perkusjonsinstrument som det fortsatt er stort sett kun brasilianere som bruker i «kjøkkenavdelingen», stedet der perkusjonisten holder til i et band.

Bruken  av ulike instrumenter for å skape en heftig harmoni kan være virkelig imponerende. Men perkusjonisten må være godt trent for å skape riktig effekt i rett øyeblikk. I vårt arbeid brukes i hovedsak de mest vanlige instrumentene i afrobrasilianske rytmer. Her kan nevnes:

Surdão, ei stor tromme som er særdeles viktig når man skal spille samba. Repique,  ei mindre tromme som skaper og utvikler rytmen, farol/caixa de guerra som også er basisinstrumenter og gir en skarp, høy lyd og tamborim, små tamburiner med markant lyd som har en sentral plass i enhver  «roda de samba».  Congas, atabaque og timbal har også sin plass i ethvert godt  band, det samme har selvsagt pandeiroen (som vi gjerne kaller tamburin). Med en pandeiro kan man leke i et utall ulike rytmer for kombinasjonen av  skinnet og bjellene utgjør en særegen kombinasjon. Instrumentet er sambaens kjerneinstrument, uten det blir det aldri noen god sambaroda.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s