samba

Det finnes mange ulike måter å danse samba på. Selv om alle har røtter i den afrobrasilianske tradisjonen  har de ulike elementer og til dels forskjellige rytmer. Ikke alt likner på samba slik det danses i  karnevalsopptogene! Her er en kort introduksjon.

Samba de Roda- (Samba de terreiro)
Denne formen for samba er svært tradisjonell og danses i en ring. Som regel er en danser, eller et par, inn i ringen om gangen, og det foregår gjerne en disputt der deltakerne i midten «lures» ut av ringen med humor og ulike triks. Alle dansere deltar med særegen rytmisk klapping. Samba de Roda har dype røtter i tradisjonell kultur og religion. Afrikanere som kom til Brasil som slaver brukte ofte sin verdifulle fritid til å komme sammen og danse til trommerytmer. Trommene var gjerne laget av trestammer eller  improvisert av materialer slik som blikkbokser, metall eller kokosnøtter.  Inne i ringen av personer danset hver og en på sin måte- dette var et sted hvor personer og tradisjoner  fra ulike områder på det afrikanske kontinentet møttes. I dag brukes Samba de roda ofte for eksempel i  Capoeiragrupper og i sentra for afrobrasilianske religioner. (Candomblé oa.).

Samba afro
Denne rytmen gjorde seg særlig bemerket på åttitallet da interessen for karnevalet i São Salvador i  delstaten Bahia, eksploderte. Kjente grupper som Ilê Aiyê, Olodum, Araketo og andre ble gjennom sitt  arbeid for bevisstgjøring omkring det afrobrasilianske samfunnets verdier kjent og anerkjent både i  og utenfor Brasil. Det finnes et stort antall koreografier som ofte danses i en stor gruppe til disse rytmene. Mange store artister, som Michael Jackson, Jimmy  Cliffe og Paul Simon har latt seg inspirere av samba afro.

Samba Enredo
Dette er den sambaformen som brukes av karnevalsskolene som har opptog i hele Brasil under karnevalet  i februar. Det danses til en svært rask rytme og danserne utvikler stor smidighet i bena og kroppen for øvrig. En økt med samba enredo er også utmerket kondisjonstrening!

Samba pagode
Denne formen er i dag den dominerende form for samba i Brasilianske storbyer. Det er denne rytmen man gjerne hører om man kommer til en bar der en gruppe musikere sitter ved et bord og spiller. Her inviteres alle inn til å bidra med sang og rytmer. Det finnes et stort repertoar av kjente pagode-låter, mange laget av kjente artister slike som Zeca Pagodinho, Grupo Fundo de Quintal og Martinho da Vila.  Hvordan den danses varierer med musikken.  Det finnes romantiske melodier hvor man danser en rolig pardans. Det finnes også en mer rytmisk form hvor danserne lager koreografier. Også i pagode er det stort rom for improvisasjon, humor og romantikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s